Onlangs werd bekend gemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs 2020 is toegekend aan kinderboekenschrijver Guus Kuijer. Hij is “een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur”, aldus de jury. Bijna vijftig jaar schrijft Guus Kuijer voor kinderen en volwassenen en in die halve eeuw heeft hij een oeuvre bijeen geschreven van een constant hoog niveau.
De NOS weet in een nieuwsbericht nog te melden:
“De 77-jarige Kuijer werkte enkele jaren als onderwijzer in Didam, waarna hij zich toelegde op het schrijven. Aanvankelijk schreef hij boeken voor volwassenen, maar zijn eerste jeugdboek ‘Madelief’ werd zijn doorbraak als schrijver.
In alle boeken staat het individu en de vrije geest centraal. “Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg worden genomen, bij kinderen en volwassenen”, schrijft de jury.”
Guus Kuijer onderwijzer in Didam? Ja, op de Albert Schweitzerschool!
Op 1 september 1966 startte de Albert Schweitzerschool in een houten noodgebouwtje aan de Drostlaan, achter de protestantse kerk. Er was één klas met 21 leerlingen o.l.v. hoofdonderwijzer Hans Spaargaren. De school groeide echter snel en drie maanden later, al op 1 december 1966, werd Guus Kuijer als tweede onderwijzer aangesteld. In die jaren waren toneeltjes, liedjes, muziekstukjes en creatieve bouwsels een wekelijks hoogtepunt.
Op een dag in het voorjaar kwam de schoolinspecteur op bezoek en in het klaslokaal van Guus Kuijer moest hij zich onder een herfstslinger doorworstelen die uiteraard op kindhoogte hing. In het grote boek van Madelief, derde deel ‘Op je kop in de prullenbak’, staat een verhaal over ’een keurige meneer’ (de schoolinspecteur) die een bezoekje brengt aan de klas van Madelief en haar meester….
In 1973 nam Guus Kuijer afscheid van de school om zich geheel te wijden aan het schrijven van boeken, waarvan hij zelf zegt: ‘In 1948 leerde ik lezen en schrijven en omdat bleek dat ik verder niks kon, heb ik daarvan mijn beroep gemaakt’. In onze archieven hebben we de volgende lovende afscheidswoorden over hem gevonden: collegiaal, solidair, integer, beminnelijk en uiterst vakbekwaam! Guus Kuijer is samen met zijn vrouw Corrie, ook onderwijzeres geweest op de Albert Schweitzerschool, altijd een trouwe én graag geziene gast op alle reünies.
Wij feliciteren Guus Kuijer van harte met deze mooie prijs!
Bron NOS-nieuwsbericht: ‘Kinderboekenschrijver Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijs’ op https://nos.nl/artikel/2338535-kinderboekenschrijver-guus-kuijer-wint-constantijn-huygens-prijs.html. 25 juni 2020.
Reacties zijn uitgeschakeld