Geschiedenis

Albert Schweitzerschool Didam

De Albert Schweitzerschool begon op 1 september 1966 met 21 leerlingen en 1 onderwijzer. Deze klas werd toen ondergebracht in een houten (nood)gebouwtje achter de protestantse kerk aan de Drostlaan. Later kwamen de hogere klassen in het Albertusgebouw te zitten, en rond 1970 heeft er zelfs nog een klas les gekregen in de brandweerkazerne vanwege plaatsgebrek!

 

Tussen 1967 en 1973 was de heer Guus Kuijer leraar aan onze school. Nu is hij (kinderboeken)schrijver en o.a. bekend van de boeken over Madelief en 'De Bijbel voor ongelovigen'.

In augustus 1974 werd het schoolgebouw aan de Lupinenstraat 9 in gebruik genomen. 

Halverwege de jaren zeventig kwam het schoolkamp naar Bladel op het programma, en deze kampweek wordt door de kinderen ook nu nog als één van de hoogtepunten op onze school gezien. Ook bij oud-leerlingen is dit een geliefd gespreksonderwerp; terugkerende elementen zijn o.a. de leszolder, ‘ome Arie’ (nu: Rob) en de Heksenboom van Zwarte Kaat.

In 1991 bestond de Albert Schweitzerschool 25 jaar en dat werd toen groots gevierd met een feestweek.

 

Op 1 september 2011 hebben we het 45-jarig bestaan van de Albert Schweitzerschool gevierd!

  

Bron: Albert Schweitzer Magazine (NASF) - jaargang 8, november 2011

Het gereedkomen van de eerste fase van het nieuwbouwproject 'Brede School Noord', dat in 2012 van start ging, betekende voor ons een verhuizing naar een nieuw gebouw. Ook al betrof dit een 'Brede School'-bouwproject: de Albert Schweitzerschool kreeg in dit nieuwe gebouw een eigen plaats en een eigen deur, waarin de kleinschaligheid en identiteit gewaargborgd en herkenbaar blijft. Met de verhuizing naar het nieuwe gebouw hebben wij ook ons logo vernieuwd.

   

Schoolfoto gemaakt op 10 april 2013, twee maanden voordat het schoolgebouw gesloopt werd.


Project Albert Schweitzer
In samenwerking met het Nederlandse Albert Schweitzer Fonds (NASF) maakten de kinderen op verschillende manieren nader kennis met Albert Schweitzer.
Voor alle groepen was er een powerpoint waarin kort wordt uitgelegd wie Albert Schweitzer was, wat hij heeft gedaan en wat hij belangrijk vond.
Het is bekend dat hij eerbied
voor het leven had. Daarom gingen alle groepen aan het werk met het project ‘Respect voor alles wat leeft’. Bij de groepen 1 t/m 6 lag de nadruk op respect voor dieren en voor de groepen 7 en 8 was dat respect voor iedereen.
De groepen 5 t/m 8 schreven aan het einde van het project een opstel. Dit hebben we gebundeld tot ons Albert Schweitzerschool-opstelboek. Eén of enkele verhalen hieruit werden gepubliceerd in het Albert Schweitzer Magazine. Dit magazine wordt twee maal per jaar uitgegeven door het NASF. Wilt u meer weten over dit fonds, dan kunt u terecht op de website: www.nasf.nl.


Albert Schweitzer 1875 – 1965
Onze school is vernoemd naar Albert Schweitzer. Deze naam is bewust gekozen door het toenmalige bestuur omdat deze man een groot weldoener en voorvechter van de vrede was. Hij heeft al zijn talenten ingezet voor de medemens. Zowel mens als dier had zijn sympathie.
Albert Schweitzer gaf zijn schitterende carrière in Europa op om dokter in Afrika te worden. Hij is één van de grote persoonlijkheden van de 20e eeuw. Zijn lijfspreuk was dan ook: “Eerbied voor het leven”.
Op 8 jarige leeftijd speelde hij al orgel. Met zijn muzikale talent heeft hij veel concerten gegeven om geld in te zamelen voor zijn ziekenhuis in Lambarene. Dit is een eiland in het midden van de enorme Ogowé-rivier in het land Gabon. In deze junglegemeenschap heeft hij met primitieve middelen een eenvoudig ziekenhuis opgebouwd. Eigenlijk wilde had hij hier drie weken voor gepland, maar vanaf de eerste dag stond er een lange rij patiënten te wachten voor verzorging. Voor die tijd was daar nooit een dokter of verpleegster geweest.
In deze jungle had Albert Schweitzer ook veel dieren als vrienden, zoals nijlpaarden, herten, wilde zwijnen, apen en pelikanen. Zijn huispelikaan heette Parcifal. Elke avond ging hij op pad met broodkorstjes om de antilopen te voeren. Hieronder staat Albert Schweitzer afgebeeld met zijn hond Tschü-Tschü.
In 1953 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. Het geld heeft hij gebruikt om een dorp te bouwen voor driehonderd melaatsen. Vanaf 1913 heeft hij in Lambarene gewerkt en is er in 1965 gestorven op 90-jarige leeftijd.

 Copyright © 2013 All Rights Reserved. Iconen by Albert Schweitzerschool. KVK: 41047360. Cookieverklaring.