Aalten

Het is 1 mei. We gingen gezamenlijk naar Aalten. Aangekomen in Aalten liepen we naar het museum. Het heet Markt 12. We liepen naar binnen via de achterdeur, want eigenlijk is het nog gesloten, maar omdat wij een schoolreisje hebben, mogen we er zijn.
Eerst pakten we ons tussendoortje, want we zaten de hele tijd in de trein. Ondertussen vertelde hij iets over zichzelf. Klaar met het eten vertelde hij wat we allemaal moesten doen. Ik zat met Brian en Noah in het groepje. Wij begonnen bij opdracht 9 anders zaten we met z’n allen in een ruimte en dat is nogal krap. Bij opdracht 9 moest je naar de schuilkelder. Spannend! En zo zag je daar echt dat het heel erg was.
Het huis had echt veel ruimtes die we nu niet gewend zijn. Zoals de schuilkelder, kleine woonkamer, tussenkamer. Maar je had natuurlijk ook de keuken, de woonkamer, de zolder. De kleine woonkamer was wel erg klein, maar ja daarom heet het ook zo. Weet je wat grappig was: dat je daar als je geen stroom meer had dat men dan op een fiets ging zitten die aan de grond genageld was en dan als je trapt dat het licht dan ging schijnen. Het was erg interessant. O ja, als je naar de geheime zolder wilde, dan moest je wat doen bij de wastafel, maar wat….?
Verder was het erg interessant. Toen iedereen klaar was, gingen we ons brood eten. De man vertelde nog een leuk verhaal over een meisje dat eten moest halen, terwijl het schaars was. He jammer, we moesten naar school. Pas om 14.00 uur mochten kinderen naar huis. Het was een topdag!
Mats

We gingen met de trein naar Aalten. Toen we in Aalten aan kwamen stond er al een meneer op ons te wachten. We liepen toen verder naar het museum van Aalten. We gingen via de achterdeur naar binnen. Het museum was voor ons alleen. Toen waren we binnen en toen ging een man vertellen wat het museum nou eigenlijk is. Het heet eigenlijk Markt 12.
We gingen in groepjes van 3 een paar opdrachten doen in het museum. Ik zat met Buse en Dilara. Wij moesten beginnen op de zolder. We gingen onderduiken. Daar moesten we bijvoorbeeld tekenen wat je nodig had in zo’n onderduikruimte. Wat ik nog niet verteld had was dat je niet zomaar op de zolder kwam. Je moest namelijk een handdoekhaakje naar links schuiven. En op zolder moest je ook nog een geheim luikje vinden. En als je dan op zolder klaar was, moest je weer verder naar beneden. En je kon via een gewone deur weer naar buiten (van de zolder af).
Beneden was er een kelder en daar was een televisie die opeens aan ging en het groepje van Sem schrok daarvan maar ons groepje niet. Sem’s groepje liet ons juist schrikken door zich te verstoppen toen wij beneden kwamen en dan tevoorschijn springen. Beneden in de kelder waren er allemaal etenswaren in een weckpot gestopt, zoals frambozen, sperziebonen en nog veel meer. Je moest beneden in de kelder de opdracht doen: wat voor mensen leefden hier. Ons groepje had Joden, want er zaten wel ramen in dus als je onderdook konden ze je buiten zien.
Toen gingen we weer naar boven en gingen we naar de kleine woonkamer. Ik weet alleen niet wat voor een opdracht erbij hoorde. Toen naar de tussenkamer en daar moesten we kijken hoe de mensen vroeger elektriciteit opwekten. Dat was door te fietsen. Toen naar de keuken. Daar moesten we een bon zoeken. Een bon is iets waarmee je bijvoorbeeld wol kon kopen. Toen gingen we naar de werkkamer van de Duitsers. Daar was de opdracht een geldige ID-kaart op te zoeken. Toen naar de hal. Daar moest je de niet Duitse reclameborden tekenen. Toen moesten we stoppen en gingen we lunchen. Daarna mochten we nog even rondkijken in het museum. Daarna weer naar de trein terug naar Didam.
Marieke

We zijn in een huis gegaan met allemaal kamers. En bij elke kamer moet je opdrachten maken uit een boekje. En het leukste kamertje was op de zolder. Daar had je zo’n verstopte deur. En als je binnen kwam moest je een radio zoeken. En een man vertelde ons over onderduiken en dat je vanaf 16 niet meer de straat op mocht komen, behalve meisjes. En ze zijn een escape room aan het maken. Als hij klaar is ga ik terug. Er was een babywagen en daar lag zo’n verstopt boek. En er waren allemaal verborgen teksten.
En in zo’n klein hok kon je proberen hoe het is om onderduiker te zijn. En de meneer vertelde ons dat het heel veel gekost had om dit museum op te richten. Want die oude spullen kostten meer geld dan andere meubels.
Sem

We gingen met de fiets naar het station in Didam. Toen we er waren was de trein er snel. En toen we in Aalten waren, gingen we naar Markt 12. Dat is het museum. We gingen naar binnen en hingen onze jassen op. We gingen in een kamer zitten en daar ging een man iets vertellen. Toen de man klaar was gingen we eten. En na het eten kregen we een boekje en toen mocht je gaan beginnen met de opdrachten.
Eerst gingen Tijn, Daniël en ik naar een soort keukentje. En daarna naar de kelder en dan naar de woonkamer. En op de zolder was een geheime deur. Dat was een wasbak aan een muur en dan moest je een handdoekhaakje draaien en dan ging de deur open. Achter de deur zat de illegale drukkerij. Daar stonden typemachines. En er zat een radio in de grond. En in de muur in de illegale drukkerij zat een gat en in dat gat zat een kamertje. Daar lagen dekens en kussens. Daar kon je op slapen. En toen gingen we naar de opkamer en daar stond een oude piano en een bed.
Toen we klaar waren mochten we rondkijken. Daarna gingen we eten. Als je klaar was mocht je weer rondkijken. Toen gingen we weer naar het station. En in Didam op het station gingen we eerst allemaal naar school want we waren te vroeg. Om 14 uur mochten we naar huis. Niet iedereen maar wel veel kinderen.
Lenn

   

      

      

      

   Copyright © 2013 All Rights Reserved. Iconen by Albert Schweitzerschool, KVK: 41047360